Општина Палилула препознаје интересовања младих  
 

ПОДРШКА РАДУ ИЗВИЂАЧКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ У ПАЛИЛУЛИ
06.09.2013

У Дому извиђача ‚,Грчка Вила", овог викенда окупили су се учесници Ноћног орјентационог такмичење, које је организовао одред извиђача "Ђука Динић". Овим поводом председник општине Палилула Бобан Џунић са сарадницима обишао је организаторе и учеснике такмичења. Градска општина Палилула-Канцеларија за младе, били су покровитељи и активности извиђача.

Одред извиђача "Ђука Динић" један је од три одреда који раде на територији општине Палилула. Управо данас, разговаро сам са руководством ове организације и са старешином Савеза извиђача Града Ниша о активностима које остварују извиђачи до краја године. Ја подржавам рад ове организације јер сматрам да њихове активности заслужује већу подршку друштва. Извиђачи успешно окупљају младе и задовољавају њихова интересовања, доприносе психофизичком развоју, чему и ми тежимо као организација локалне самопураве Града Ниша-рекао је Бобан Џунић, председник општине Палилула.

Извиђачи у општини Палилула успешно сарађују са Канцеларијом за младе. По речима Иване Јовић, координаторке активности младих у општини, значајна је сарадња у области спорта, екологије, сагледвања друштвеног положаја младих.

Ноћно оријентационо такмичење извиђача ‚‚Ђука 2013.'' је традиционална активност која је покренута још 1974. године. Овогодишње такмичење је, по речима Дамјана Анђелковића, старешине акције, окупило преко 100 извиђача из Ниша, Лазаревца, Смедеревске Паланке и Шида и одржава се по утврђеном календару акција од 6-8.септемба. Извиђачи су се такмичили у две категорије: у категорији старијих извиђача и планинки и брђана (изнад 16 година) и категорији млађих извиђача и планинки (13-15 година). Услов такмичења у млађој категорији-истакао је старешина акције, био је да учесници буду узраста седмог и осмог разреда основне школе и да екипу на стази, из безбедносних разлога, прати пунолетна особа (брђанин или брђанка). Иначе, такмичарске екипе бројале су по 5 чланова и могле су бити мешовитог састава.

Поред извиђачких вештина и такмичења екипа, очигледно је да је и ове године дружење међу извиђачима и пријатељима организације био основни циљ такмичења. Сарадња са организацијама цивилног друштва у општини Палилула уређена је Меморандум о сарадњи и садржано у Акционом програму развоја. То је добар пример сагледавању потреба свих категорија становништва у заједници.

(ЕКОполис, Д.Видојковић)